1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović boravio je u nedjelju 23.07.2006. godine u Novom Selu kod Bosanskog Broda

24.7.2006

Došao sam ohrabriti povratnike i zatražiti od predstavnika vlasti u RS-u i međunarodnih donatora osiguranje uvjeta za dostojan život. Volje za povratak ovdje itekako ima
 Član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović je u nedjelju, 23. jula 2006. godine, u povodu blagoslova obnovljene župne crkve Presvetog Srca Isusova, koja je tokom proteklog rata bila potpuno srušena, u Novom Selu (župa Novo Selo) prisustvovao misnom slavlju.

Jučerašnju svetu misu posvećenja nove crkve Presvetog Srca Isusova predvodio je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić na kojoj je između ostaloga kazao «Dizanje uvis naših križeva i crkvenih tornjeva nije mržnja i osveta prema bilo kome, nego znak praštanja i pobjede dobra nad zlim. Vjerujem u pobjedu dobra i Novom Selu, gdje su ostale tolike uspomene. Crkva je znak da selo nije mrtvo nego da živi i dalje».

Izgradnja nove crkve i jučerašnja posveta znak je povratka izbjeglih Hrvata Novog Selau u svoj zavičaj. Prije rata Novo Selo kod Bosanskog Broda imalo je 1180 hrvatskih porodica, a danas se u novoselski kraj vratilo samo 150 porodica, pretežno starije životne dobi.

«Došao sam ohrabriti povratnike i zatražiti od predstavnika vlasti u RS-u i međunarodnih donatora osiguranje uvjeta za dostojan život. Volje za povratak ovdje itekako ima. Hrvati su se u velikom broju vratili na svoje ali žive u uvjetima koji nisu dostojni čovjeka», kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović. Prema Jovićevim riječima nije dovoljno samo ljudima obnoviti kuće, nego je neophodno osigurati i uvjete za egzistenciju.

Foto galerija