1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić u zvaničnoj posjeti Velikoj Socijalističkoj Narodnoj Libijskoj Arapskoj Džamahiriji

24.7.2006

U veoma srdačnom razgovoru predsjedavajući Tihić je istaknuo da je ovo prva zvanična posjeta bosanskohercegovačke državne delegacije Libiji i upoznao predsjednika Qhadafija sa situacijom u BiH i u regionu jugoistočne Evrope
 Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić u zvaničnoj je posjeti Velikoj Socijalističkoj Narodnoj Libijskoj Arapskoj Džamahiriji. Uz predsjedavajućeg Tihića u posjeti Libiji je i delegacija bosanskohercegovačkih poslovnih ljudi i privrednika, tačnije direktora i predstavnika bosanskohercegovačkih firmi; Hidrogradnje, Energoinvesta, Bosnalijeka, Saniteksa, Granoffa, te Mimsa.

Jučer po dolasku na aerodrom u glavnom gradu Libije Tripoliju, predsjedavajućeg Tihića dočekao je uz najviše državne počasti i počasnu gardu jedan od četvorice živih čuvara revolucije, pukovnik Mustafa Al Harubi.

Tokom jučerašnjeg dana predsjedavajući Tihić imao je susret sa predsjednikom Velike Socijalističke Narodne Libijske Arapske Džamahirije Moamerom Abu Munyar Al-Qhadafiem.

U veoma srdačnom razgovoru predsjedavajući Tihić je istaknuo da je ovo prva zvanična posjeta bosanskohercegovačke državne delegacije Libiji i upoznao predsjednika Qhadafija sa situacijom u BiH i u regionu jugoistočne Evrope.

Qhadafi je prihvatio prijedlog predsjedavajućeg Tihića o potrebi intenziviranja privredne saradnje dvije zemlje, sa akcentom na dodatno otvaranje libijskog tržišta za preduzeća iz BiH.

U tom smislu dogovoreno je uspostavljanje specijalnih odnosa između BiH i Libije.

U cilju boljeg razvoja i unapređenja bilateralnih odnosa i jačanja dobrih privrednih i poslovnih odnosa dviju zemalja konstatovano je da će se razmatrati otvaranje direktne avio-linije Tripoli-Sarajevo.

Tokom današnjeg dana predviđen je susret predsjedavajućeg Tihića sa premijerom vlade Libije dr. El Baghdadiem El-Mahmoudiem.

Foto galerija