Saopćenja

Članovi Predsjedništva BiH primili evropskog komesara za politiku susjedstva i proširenja Olivéra Várhelyia

28.11.2022

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i dr. Denis Bećirović iskazali su zadovoljstvo posjetom evropskog komesara za politiku susjedstva i proširenja Olivéra Várhelyia.

Zahvalili su komesaru Várhelyiu na ličnom angažmanu i naporima koje je učinio za BiH, te naglasili očekivanja da će na zasjedanju Evropskog vijeća u decembru ove godine BiH biti dodijeljen kandidatski status.

Članovi Predsjedništva BiH su istakli da je preporuka Evropske komisije za dodjeljivanje kandidatskog statusa našoj zemlji snažan podstrek organima vlasti u BiH da intenzivnije rade na nastavku  realizacije potrebnih reformi, a građanima ohrabrenje da je evropska perspektiva moguća. Naglasili su da su u BiH svi svjesni složenosti pristupnog procesa i reformi koje treba poduzeti na putu ka Evropskoj uniji, kao i tempa dosadašnjeg napretka.

Članovi Predsjedništva BiH su kazali da je od velike važnosti i spremnost Evropske komisije da pomogne u realizaciji neophodnih reformi, te da je to dobrodošao instrument koji će bh. vlastima olakšati ovaj obiman posao.

„Sve reforme koje provodimo i koje ćemo provesti na evropskom putu nisu samo tehnički uslovi za napredak na EU putu, već ih razumijemo i kao instrumente koji će građanima BiH omogućiti bolji život. Pri tome računamo na podršku Evropske unije i spremni smo da budemo njen kredibilan partner“, istakli su članovi Predsjedništva BiH.

Komesar Várhelyi je naglasio da su BiH i njeni građani zaslužili dodjeljivanje kandidatskog statusa. „Evropska unija“, kazao je evropski komesar, „očekuje da zakonodavna  i izvršna vlast na svim nivoima budu brzo formirane, kako bi što prije krenule u realizaciju reformi. Evropska komisija će“, rekao je komesar Várhelyi, „i dalje pratiti provedbu ključnih prioriteta, koji moraju biti ispunjeni, kako bi se otvorili pregovori sa EU“. Izrazio je očekivanje da će u parlamentarnoj proceduri uskoro biti zakoni o visokom sudskom i tužilačkom vijeću, Zakon o sudovima i Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Komesar Várhelyi je kazao i da će EU pomoći  BiH da se sve neophodne reforme brže implementiraju. 

4 FOTO GALERIJA