Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastao se u Islamabadu sa premijerom Pakistana Imranom Khanom

4.11.2020

Prvog dana službene posjete Islamskoj Republici Pakistan, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića dočekao je premijer Islamske Republike Pakistan Imran Khan. Upriličena je ceremonija svečanog dočeka, intonirane su himne Bosne i Hercegovine i Pakistana, a predsjedavajući Džaferović je izvršio smotru počasne garde.

Predsjedavajući Džaferović i premijer Khan održali su tête-à-tête sastanak, a zatim je održan i sastanak zvaničnih delegacija Bosne i Hercegovine i Pakistana.

Tokom sastanka istaknuto je da su bilateralni odnosi dvije zemlje na visokom nivou i prijateljski, bez otvorenih pitanja. Sagovornici su se složili da su razgovori veoma korisni zbog perspektive saradnje dviju zemalja, naročito u  ekonomskom segmentu, posebno u oblasti namjenske industrije, elektroindustrije i drugih oblasti.

Predsjedavajući Džaferović je upoznao pakistanskog premijera Khana o mogućnostima za investiranje u Bosnu i Hercegovinu, posebno zbog geografske pozicije naše zemlje, kao i bogatstva prirodnim i ljudskim resursima. Zahvalio se na pomoći Pakistanu u proteklom periodu na političkom, ekonomskom, kulturnom i obrazovnom planu, te učešću Pakistana u mirovnim snagama u Bosni i Hercegovini.

Bilo je riječi i o terorističkim napadima u Francuskoj i Austriji. Predsjedavajući Džaferović i premijer Khan su osudili napade i istakli važnost međureligijske harmonije.  

Premijer Khan je izrazio zadovoljstvo posjetom predsjedavajućeg Džaferovića i kazao kako  Bosnu i Hercegovinu i Pakistan veže dugogodišnje prijateljstvo. Naglasio je da će Pakistan i ubuduće davati podršku Bosni i Hercegovini. Zahvalio je na pomoći Bosne i Hercegovine tokom zemljotresa u Pakistanu.

Danas su u Islamabadu, u prisustvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i premijera Pakistana Imrana Khana, potpisani Sporazum o readmisiji i Memorandum o razumijevanju o naučnoj i tehnološkoj saradnji između dvije zemlje. Sporazumom o readmisiji koji su potpisali ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i ministar unutrašnjih poslova Pakistana Ijaz Ahmed Shah dvije zemlje su iskazale potrebu za suprotstavljanje ilegalnoj migraciji, te dogovorile readmisiju lica koja ilegalno borave.

Memorandum o razumijevanju  o naučnoj i tehnološkoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Pakistan potpisali su ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i ministar nauke i tehnologije Pakistana Fawad Chaudhry. Cilj Memoranduma je promovisanje i jačanje naučne i tehnološke saradnje dvije zemlje, te unapređenje postojećih prijateljskih veza.

U delegaciji koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović su i Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH, Dragoljub Reljić, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te Amir Ibrović, šef Kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

 

 

 

12 FOTO GALERIJA