Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao sa predsjednikom Vijeća Evropske unije Charlesom Michelom

6.5.2020

U telefonskom razgovoru uoči današnjeg summita Evropska unija – Zapadni Balkan, predsjedavajući Džaferović i i predsjednik Michel razmijenili su stavove o evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Vijeća EU je kazao da je EU predana da ojača veze sa regijom Zapadnog Balkana, te da je to jedan od ključnih prioriteta u njegovom mandatu.

 

Predsjednik Vijeća EU Michel naglasio je da EU ostaje privržena čvrstoj evropskoj perspektivi za Bosnu i Hercegovinu i ostale države regije.

 

Predsjedavajući Džaferović je upoznao predsjednika Michela s koracima koje su institucije Bosne i Hercegovine preduzele na ubrzanju evropskog puta i ispunjavanju preporuka iz Mišljenja Evropske komisije.

 

Izrazio je očekivanje da Bosna i Hercegovina što prije dobije kandidatski status i otpočne pregovore sa EU.

 

Predsjedavajući Džaferović je obavijestio predsjednika Michela da će se Bosna i Hercegovina na današnjem summitu pridružiti Deklaraciji EU.

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferović informisao je predsjednika Vijeća EU Michela i o situaciji u BiH u vezi sa pandemijom koronavirusa.

 

Zahvalio je EU za pakete finansijske pomoći namijenjene za prevladavanje zdravstvene i ekonomske krize, kao i za uvrštavanje Bosne i Hercegovine u sistem javnih nabavki EU, naglasivši da je to najznačajnija podrška koju je naša zemlja dobila.