Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić održali sastanak s ad hoc Političkom radnom grupom za EU

4.5.2020

Članovi Predsjedništva BiH su održali sastanak s ad hoc Političkom radnom grupom za EU u cilju ubrzanja procesa pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji u skladu sa zaključkom s 11. redovne sjednice Predsjedništva BiH, koja je održana 28. aprila 2020. godine.
Sastanku su, pored članova Predsjedništva BiH, prisustvovali Zoran Tegeltija, predsjedavajući  Vijeća ministara BiH, Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH, Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Denis Zvizdić, drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Nikola Špirić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, i Bakir Izetbegović, drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Na sastanku je potvrđeno da će Predsjedništvo BiH inicirati i voditi reformu radi ostvarivanja potrebnog stepena usklađenosti s kriterijima za članstvo na temelju realizacije 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Naglašeno je da je cilj ove grupe podstaknuti ukupan dijalog u BiH u cilju ispunjavanja uvjeta za dobijanje kandidatskog statusa. Podržana je realizacija sljedećih prioriteta: tehničko poboljšanje izbornog procesa, osiguranje pravilnog funkcioniranja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, reforma javne uprave, usvajanje i provedba propisa o sukobu interesa i reforma sistema javnih nabavki.

Svi učesnici sastanka su izrazili snažnu podršku napredovanju BiH ka EU i namjeru da se radi na ispunjavanju ovih uvjeta. Predstojeći Samit EU - Zapadni Balkan u Zagrebu je prilika da se otvori perspektiva za dobijanje kandidatskog statusa do kraja ove godine.

Također je na sastanku izražena je zahvalnost Delegaciji EU u BiH i ambasadorima  zemalja Kvinte koji su  su snažno pozdravili zaključak Predsjedništva BiH i njegovu posvećenost da predvodi proces ka realizaciji reformi po ključnim prioritetima utvrđenim u Mišljenju Evropske unije.

Učesnici sastanka su izrazili žaljenje što se predstavnici HDZ-a nisu odazvali na poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, te izrazili nadu da će se uključiti u ovaj proces i učestvovati na sastancima koji će biti održani u narednom periodu.

3 FOTO GALERIJA