Saopćenja

Članovi Predsjedništva BiH primili ambasadore Kvinte i ambasadora EU u BiH

28.4.2020

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Željko Komšić su upoznali ambasadore o danas donesenom Zaključku na sjednici Predsjedništva BiH, koji se odnosi na realizaciju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Članovi Predsjedništva BiH su ovom prilikom potvrdili da je članstvo u Evropskoj uniji strateški vanjskopolitički cilj i prioritet BiH. 

Istakli su da će nastaviti inicirati i voditi reformu s ciljem ostvarivanja potrebnog stepena usklađenosti sa kriterijima za članstvo na temelju realizacije 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Ambasadori Kvinte i ambasador EU u BiH su pozdravili aktivnosti članova Predsjedništva BiH ka nastavku EU integracija BiH, te istakli svoju čvrstu podršku BiH na tom putu.

Na sastanku je razgovarano i o aktualnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj pandemijom virusa COVID-19, te o modalitetima ublažavanja ekonomskih posljedica izazvanih ovom pandemijom.

Pored šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasadora Johanna Sattlera, sastanku su prisustvovali akreditovani ambasadori Kvinte u Bosni i Hercegovini, i to; iz Republike Francuske Guillaume Rousson, Republike Italije Nicola Minasi, Savezne Republike Njemačke Margret Uebber, Sjedinjenih Američkih Država Eric Nelson i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Matthew Field.

 

 

2 FOTO GALERIJA