Саопштења

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић примио представнике Удружења генерала БиХ

6.12.2018

Генерали су указали на очигледну тенденцију домаћег правосуђа које, под политичким притиском, покушава да успостави етнички баланс у процесуирању ратних злочина, чиме се у крајњем желе изједначити браниоци Босне и Херцеговине и агресори на њу.

Представници Удружења информисали су члана Предсједништва БиХ да је у овом тренутку Тужилаштво БиХ покренуло више процеса против бранилаца БиХ, припадника Армије РБиХ која је била једина легална војска међународно признате државе, него против припадника војски које су вршиле агресију.

Заједнички је констатовано да су снаге које су браниле Босну и Херцеговину систематски спречавале и кажњавале злочине у својим редовима, док су снаге које су извршиле агресију на Босну и Херцеговину систематски планирале, организовале, охрабривале и извршавале злочине.

Број злочина почињених од стране снага које су извршиле агресију на Босну и Херцеговину неупоредиво је већи од броја злочина почињених од стране појединаца у редовима Армије Босне и Херцеговине, те је стога неприхватљиво стварање вјештачких баланса у броју покренутих кривичних поступака и изречених судских пресуда. Није било балансу у чињењу, те стога не може бити баланса ни у процесуирању и кажњавању одговорних за ратне злочине.

Истакнуто је да у Босни и Херцеговини постоје бројна насеља и градови која су од стране агресорских снага систематски гранатирана, у којима су комплетне породице убијане, из којих су људи одвођени у логор, да су у тим злочинима учествовале хиљаде починилаца, а да су процесуирани само неки од њих. Констатовано је да је потребно покренути ширу друштвену, политичку и правну акцију како би сви они који су починили злочине били изведени пред лице правде.

Члан Предсједништва БиХ Џаферовић је рекао да су у том смислу већ предузете активности на формирању центра за истину и правду, чије ће рад бити усмјерен на документовање злочина, откривање починилаца и њихово пријављивање надлежним тужилаштвима у БиХ, али у свијету.

Џаферовић се сагласио са представницима Удружења генерала БиХ да је потребно финансијски ојачати фондацију из које ће се финансирати одбрана свих бранилаца БиХ суочених са оптужбама.

3 ФОТО ГАЛЕРИЈА