Saopćenja

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sastala se danas u Salzburgu sa saveznom ministricom za Evropsku uniju i ustavna pitanja Republike Austrije Karoline Edtstadler

24.9.2024

Na sastanku je bilo riječi o procesu evropskih integracija, aktivnostima koje provode različiti nivoi vlasti u BiH, kao i reformama neophodnim za daljnji napredak.

Razgovarano je i o jačanju saradnje dvije strane, te istaknuto da je Austrija važan ekonomski i trgovinski partner Republike Srpske i BiH, o čemu svjedoče brojne austrijske firme koje uspješno posluju u oba entiteta. 

Srpski član Predsjedništva BiH je ovom prilikom zahvalila ministrici Edtstadler na ličnom zalaganju, kao i dosljednoj podršci Austrije evropskom putu svih zemalja zapadnog Balkana. 

Istaknula da su institucije Republike Srpske posvećene evropskom putu, uz poštovanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti. 

Tokom sastanka srpski član Predsjedništva BiH upoznala je sagovornicu s aktuelnim političkim temama u BiH. Naglasila je važnost intenziviranja dijaloga domaćih predstavnika u kontekstu stabilizacije političkih prilika, kao i daljnjeg napretka na putu ka EU.

 

 

2 FOTO GALERIJA