Saopćenja

Izjava člana Predsjedništva BiH Željka Komšića nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda

23.5.2024

"Usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda stavljena je tačka na jedan višedecenijski proces koji je započeo podizanjem optužnica za genocid, nastavljen izricanjem pravnosnažnih presuda pred međunarodnim sudovima i danas, konačno, završen usvajanjem Rezolucije u Ujedinjenim narodima. Ovim je, na svjetskom nivou, nakon pravnog konsenzusa koji je izražen kroz presude suda oformljenog od strane Ujedinjenih naroda, postignut i politički konsenzus po pitanju genocida koji je izvršen u Bosni i Hercegovini, odnosno u Srebrenici. Mišljenje onih koji se nalaze izvan postignutog pravnog i političkog konsenzusa uopće nije relevantno.

Ovo je također prilika da preživjele žrtve genocida okrenu novu stranicu u životu i krenu uzdignute glave, ponosno i dostojanstveno živjeti svoj život, svoji na svome, u svojoj domovini, u svojoj državi kao pobjednici nad zločincima koji sada trunu u zatvorima. Također, ovo je prilika i za sve one koji imaju društvenu i političku odgovornost prema počinjenom genocidu u njihovo ime da izgrade novi odnos prema toj činjenici, odnos koji bi bio na liniji onoga što je civilizirano, ako sebi žele dobro.

Što se tiče države Bosne i Hercegovine, uprkos nervozi i nesuvislom ponašanju dijela zvaničnika iz manjeg entiteta, koji u ovom historijskom trenutku nisu naročito bitni ni za historiju niti za bilo šta drugo uprkos njihovim smiješnim najavama kataklizme, Bosna i Hercegovina iz svega ovoga izlazi jača i to je ono što je najvažnije, jer jaka Bosna i Hercegovina jedini je garant onoga da genocid koji je počinjen više nije moguće ponoviti. 

U toj snazi naša je pobjeda!"