Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao s ambasadorom Republike Bolivije u UN-u Diegom Paryjem Rodríguezom

23.5.2024

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Republike Bolivije u UN-u Diegom Paryjem Rodríguezom u sjedištu Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku. Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u UN-u dr. Zlatko Lagumdžija.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, koja će se naći danas pred Generalnom skupštinom UN-a, dr. Bećirović je istaknuo da tekst rezolucije ima univerzalni karakter. Dr. Bećirović je tokom razgovora naglasio da će rezolucija poticati države članice UN-a, organizacije UN-a, brojne međunarodne i regionalne organizacije i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, te akademske institucije i druge relevantne učesnike da obilježavaju međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Generalna skupština UN-a svojom rezolucijom o Srebrenici preporučuje kreiranje programa sjećanja i obilježavanja, kroz organizaciju posebnih aktivnosti u znak odavanja počasti žrtvama genocida 1995. godine u Srebrenici. Također, predviđeno je da se u kontinuitetu provode odgovarajuće edukacije i aktivnosti podizanja svijesti javnosti, zaključio je predsjedavajući Bećirović.