Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao s ambasadoricom Fatimom Kyari Mohammed, šeficom Misije Afričke unije u UN- u

23.5.2024

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s ambasadoricom Fatimom Kyari Mohammed, šeficom Misije Afričke unije u Ujedinjenim narodima (UN) u New Yorku. Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u UN-u dr. Zlatko Lagumdžija.

Tokom razgovora naglašeno je da je Afrička unija najveća kontinentalna organizacija na svijetu, koja okuplja 55 suverenih država članica UN-a, od kojih mnoge razvijaju prijateljske odnose s Bosnom i Hercegovinom. Dr. Bećirović je zahvalio na podršci brojnih država Afrike, te je podsjetio da je Bosna i Hercegovina dobila značajnu podršku afričkih zemalja tokom agresije 1992. – 1995., u kojoj je počinjen i genocid u Srebrenici 1995. godine.

Izuzetno cijenimo prijateljske odnose i želimo da njegujemo prijateljstvo s afričkim zemljama. Na samitu Organizacije afričkog jedinstva (OAU) u Kamerunu 1996. godine Bosni i Hercegovini je dodijeljen status gosta i naša država je nastavila jačati odnose s brojnim zemljama Afričke unije, istaknuo je dr. Bećirović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović podsjetio je ne činjenicu da je Generalna skupština UN-a već usvojila rezolucije o sjećanju na genocid, potičući demokratski svijet da obilježava holokaust, genocid u Ruandi i genocid općenito, tako da će usvajanje rezolucije o Srebrenici pojačati odlučnost čovječanstva da osudi genocid, educira ljude o njemu, te da prevenira nove genocide.