Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović primio akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Islamske Republike Pakistan u Bosni i Hercegovini Syeda Qaisera Abbasa Shaha

24.4.2024

Tokom svečane ceremonije predaje akreditivnog pisma, istaknuto je da su politički odnosi dvije zemlje dobri, bez otvorenih pitanja. Dr. Bećirović je podcrtao da Bosna i Hercegovina ostaje privržena iskrenom prijateljstvu prema Pakistanu i njegovom narodu, te da će raditi na daljem učvršćivanju tog prijateljstva. Posebno je zahvalio Pakistanu što kontinuirano podržava suverenitet, teritorijalni integritet i cjelovitost naše zemlje.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Bećirović je istakao očekivanje da će Bosna i Hercegovina i Pakistan, pored političke i ekonomske saradnje, razvijati saradnju i u drugim oblastima od obostranog interesa.

Izražena je obostrana saglasnost o potrebi proširenja saradnje dvije zemlje, kao i da je, u skladu sa tim, u narednom periodu potrebno potpisati sporazume o međusobnoj saradnji.

Razgovarano je o važnosti usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. koja će biti razmatrana u Generalnoj skupštini UN-a. Dr. Denis Bećirović je kazao da se rezolucija zasniva na presudama međunarodnih sudova, te da je važna podrška Pakistana u ovom procesu, kao i ostalih prijateljskih zemlja koje prepoznaju značaj rezolucije u borbi za istinu i pravdu.

Ambasador Pakistana u Bosni i Hercegovini Syed Qaiser Abbas Shah poželio je napredak i uspjeh Bosni i Hercegovini, izrazivši neupitnu podršku Pakistana našoj zemlji i želju za daljim unapređenjem bilateralnih odnosa naše dvije zemlje. Naglasio je da će raditi na unapređenju bilateralnih odnosa, posebno na ekonomskom planu.

Na kraju ceremonije predaje akreditiva, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović izrazio je podršku novoimenovanom ambasadoru Islamske Republike Pakistan u BiH i zaželio mu uspjeh u izvršavanju njegove diplomatske misije u našoj zemlji.

 

 

6 FOTO GALERIJA