Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini Abuzarom Ebrahimijem Torkamanom

23.4.2024

Tokom sastanka, dr. Bećirović je ukazao na činjenice vezane za prijedlog rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, kao i na značaj promoviranja istine o počinjenom genocidu u i oko Srebrenice. On je istakao važnost da Generalna skupština UN-a usvoji rezoluciju o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.
Dr. Denis Bećirović je istakao važnost Rezolucije OIC-a usvojene 2011. godine na 39. sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova OIC-a u Astani kojom su pozvane članice ovog tijela da 11. juli obilježavaju kao Dan žalosti. Taj poziv je dodatno naglašen i na 48. redovnom zasjedanju Vijeća ministara vanjskih poslova OIC-a u Islamabadu 2022. godine, kada je usvojena Rezolucija o Bosni i Hercegovini. Zato je veoma važno da i sve zemlje OIC-a glasaju za rezoluciju o Srebrenici i da ne podrže anticivilizacijsku politiku nekih čelnika susjedne Republike Srbije, naglasio je dr. Bećirović.

Ambasador Irana Abuzar Ebrahimi Torkaman rekao je da Iran podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i suživot svih naroda. Također, on je ovom prilikom osudio genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine.

Također, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i ambasador Irana u Bosni i Hercegovini Abuzar Ebrahimi Torkaman konstatirali su da su odnosi dvije zemlje tradicionalno dobri. 

2 FOTO GALERIJA