Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Države Palestine u BiH Rezeqom Namoorom

23.4.2024

Na početku razgovora, dr. Bećirović je istakao opredjeljenje Bosne i Hercegovine za hitno zaustavljanje ubijanja nedužnih palestinskih civila u Gazi, među kojima je i veliki broj djece i žena. On je naglasio da podržava sve konstruktivne napore s ciljem mirnog okončanja sukoba na Bliskom istoku, uz poštovanje načela međunarodnog prava.

Tokom razgovora s palestinskim ambasadorom, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović izrazio je najiskrenije saučešće porodicama žrtava, narodu Palestine i predsjedniku Države Palestine Mahmoudu Abbasu zbog brojnih nevinih žrtava u Gazi.

Ambasador Države Palestine u BiH Rezeq Namoora zahvalio se predsjedavajućem Predsjedništva BiH dr. Denisu Bećiroviću na moralno ispravnoj politici, te je rekao da narod Palestine cijeni njegove odgovorne stavove.

Također, razgovarano je o važnosti usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. Dr. Denis Bećirović je poručio da je važno usvojiti rezoluciju kako bi se, između ostalog, zaštitila istina o genocidu u Srebrenici.

Tokom razgovora ukazano je i na važnost Rezolucije OIC-a usvojene 2011. godine na 39. sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova OIC-a u Astani, kojom su pozvane članice ovog tijela da 11. juli obilježavaju kao Dan žalosti. Taj poziv je dodatno naglašen i na 48. redovnom zasjedanju Vijeća ministara vanjskih poslova OIC-a u Islamabadu 2022. godine, kada je usvojena Rezolucija o Bosni i Hercegovini.

2 FOTO GALERIJA