Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Republike Azerbejdžan u Bosni i Hercegovini Vilayatom Guliyevim

23.4.2024

Razgovarano je o važnosti usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. Dr. Bećirović je naglasio da bi se usvajanjem rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a, između ostalog, pružila podrška majkama Srebrenice u borbi za istinu i pravdu. Također, rezolucija bi pomogla i procesu pomirenja unutar Bosne i Hercegovine, kao i u regiji.

Tokom sastanka ocijenjeno je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Azerbejdžana veoma dobri, te je iskazana zainteresiranost da se ta saradnja unaprijedi. Predsjedništvo BiH usvojilo je zaključak prošle godine da se ubrza proces otvaranja ambasade Bosne i Hercegovine u Republici Azerbejdžan, što će značajno doprinijeti institucionalnom povezivanju i intenziviranju saradnje, istakao je dr. Bećirović. On je rekao da Bosna i Hercegovina ima poseban interes za razvoj saradnje u oblasti energetike, poljoprivrede i turizma, a spremna je i za interkonekciju na azerbejdžanski gasovod.

Bosna i Hercegovina i Azerbejdžan već razvijaju privrednu saradnju na temelju potpisanih sporazuma između Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i Azerbejdžanske fondacije za promociju izvoza i investicija, dodao je dr. Bećirović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je naglasio da Bosna i Hercegovina želi otvoriti vrata azerbejdžanskim investitorima, turistima i dati poticaj sveobuhvatnom unapređenju privredne i kulturne razmjene između dvije zemlje. Bosna i Hercegovina u Republici Azerbejdžan vidi važnog prijatelja i ozbiljnog partnera.

Ambasador Guliyev se zahvalio što Bosna i Hercegovina jasno i bezrezervno poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Azerbejdžan, a to je potvrdila i svojom rezolucijom iz 2014. godine. Istakao je da Azerbejdžan, kao iskren prijatelj, čvrsto stoji uz Bosnu i Hercegovinu i da podržava njen put ka evropskim i euroatlantskim integracijama. Uspješna bilateralna saradnja treba biti unaprijeđena, prije svega kroz razvoj ekonomskih odnosa, rekao je ambasador Republike Azerbejdžan u Bosni i Hercegovini Vilayat Guliyev.