Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao s predstavnicima Grupe prijateljstva Francuska - Zapadni Balkan u Senatu Republike Francuske

23.4.2024

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović primio je delegaciju Grupe prijateljstva Francuska – Zapadni Balkan u Senatu Republike Francuske, na čelu s predsjednicom Grupe senatorkom Martom de Cidrac. Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Francuske u BiH François Delmas.

Predsjedavajući Predsjedništva dr. Denis Bećirović je, uz izraze dobrodošlice francuskim senatorima, ocijenio da su ukupni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Francuske dobri i prijateljski. Izrazio je zahvalnost na podršci Francuske u svim oblastima, a naročito pri donošenju odluke o otpočinjanju pristupnih pregovora s Evropskom unijom. Dr. Bećirović je ocijenio važnim pojačan angažman Francuske u Bosni i Hercegovini i regiji, u kontekstu očuvanja političke, ekonomske i sigurnosne stabilnosti.

Razgovarano je i o usvajanju rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. Dr. Bećirović je izrazio zahvalnost Francuskoj i njenom predsjedniku Emmanuelu Macronu na podršci rezoluciji o genocidu u Srebrenici, ocijenivši to kao još jednu potvrdu prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Francuske.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović istakao je da će se usvajanjem rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a ukazati na globalnu važnost prevencije genocida, te da će usvajanje, između ostalog, doprinijeti izgradnji održivog mira i ohrabriti proces pravde, istine i povjerenja u Bosni i Hercegovini i regiji Zapadnog Balkana.

Tokom razgovora, senatorka Marta de Cidrac je naglasila da Francuska podržava evropske i euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine. Istaknuto je da će Francuska kao svjedok Daytonskog mirovnog sporazuma, nastaviti podržavati nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

U Senatu Francuske /Gornji dom/ djeluje Grupa prijateljstva Francuska - Zapadni Balkan. Predsjednica Grupe prijateljstva za Zapadni Balkan u aktuelnom sazivu je Marta de Cidrac. Delegirani predsjednik za Bosnu i Hercegovinu u grupi je Didier Mendelli. Grupa prijateljstva Francuska - Zapadni Balkan doprinijela je podršci Francuske za dobijanje bezviznog režima za građane Bosne i Hercegovine i podržava njen put ka EU.

2 FOTO GALERIJA