Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić prisustvovali su radnom ručku s ambasadorima država članica i zvaničnicima Ujedinjenih nacija, a na kojem je bio prisutan i ambasador BiH u UN-u dr. Zlatko Lagumdžija

20.4.2024

Razgovarano je o važnosti usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Prisutnim ambasadorima država članica i zvaničnicima UN-a predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić naglasili su značaj međunarodne solidarnosti u suočavanju s prošlošću kako bi se osiguralo da se zlo poput onog u Srebrenici nikada više ne ponovi. Naša obaveza prema žrtvama, njihovim porodicama i budućim generacijama je civilizacijska, te se zajedno moramo boriti protiv zaborava i negiranja, istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović.

Negiranjem počinjenog genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, kao i glorificiranjem pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca, preživjele žrtve genocida svakodnevno su izložene napadima na njihovo dostojanstvo. Usvajanjem ove rezolucije pružili bismo i podršku majkama Srebrenice u borbi za istinu i pravdu. Također, rezolucija bi pomogla i proces pomirenja unutar Bosne i Hercegovine, kao i regiji, istakli su predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Oni su također naglasili i globalnu važnost prevencije genocida, te značaj izučavanja genocida u obrazovanju djece i mladih. Kroz edukaciju o Srebrenici, mladi stiču sposobnost prepoznavanja i suočavanja s genocidom, te se aktivno angažiraju u sprečavanju genocida u budućnosti. Integracija ove teme u obrazovni sistem pruža temelje za izgradnju društva, koje se temelji na poštovanju različitosti, pravdi i pomirenju, čime se dugoročno doprinosi očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji.

 

 

 

 

2 FOTO GALERIJA