Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović prisustvovao je centralnoj svečanosti obilježavanja Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine u Kasarni „Adil Bešić“ u Bihaću

15.4.2024

Dr. Bećirović obratio se na centralnoj svečanosti povodom obilježavanja 32. godišnjice od osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine i 19. godišnjice 2. pješadijskog - rendžerskog puka Oružanih snaga BiH. Tokom obraćanja, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je, između ostalog, poručio:

“S najvećim ponosom sjećamo se Armije Republike Bosne i Hercegovine i čuvamo tradiciju slobodarske Armije RBiH, koja je branila multietničku, demokratsku i nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda. Armija RBiH je najzaslužnija za činjenicu da su odbranjeni rezultati legalnog i međunarodno priznatog referenduma za nezavisnu, suverenu i nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu.

Kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, duboku zahvalnost iskazujem onima koji su žrtvovali svoje živote za odbranu države Bosne i Hercegovine, ratnim vojnim invalidima, porodicama šehida i poginulih boraca, zlatnim ljiljanima i svim borcima za nesebičan doprinos u odbrani i izgradnji naše države Bosne i Hercegovine. Zahvalnost iskazujem i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine.

Danas su Oružane snage BiH jedina legalna vojna sila u našoj državi. One su, između ostalog, zadužene i spremne za pružanje vojne odbrane Bosni i Hercegovini, kao i za pomoć civilnim organima i stanovništvu na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. S obzirom na to da često čujemo neodgovorne izjave pojedinaca koji prijete našoj domovini, posebno želim naglasiti temeljni cilj Oružanih snaga BiH, a to je “osiguranje suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine”.

Oružane snage BiH predstavljaju garant sigurnosti za svakog čovjeka. One su legalna oružana sila koja je uvijek spremna da, zajedno sa stotinama hiljada patriota u državi i inozemstvu, brani našu domovinu.

Državni organi Bosne i Hercegovine su jasno definirali naše strateške ciljeve - punopravno članstvo u NATO i EU. Zahvaljujem se NATO-u i našim saveznicima na pomoći i podršci u jačanju Oružanih snaga BiH, kao i cjelokupnog sigurnosnog i odbrambenog sistema.

Prije sedam dana, u Bruxellesu, u kapacitetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, razgovarao sam s generalnim sekretarom NATO-a. Ohrabruje činjenica da je u sjedištu NATO-a iskazana spremnost da se Bosni i Hercegovini pomogne na njenom ubrzanom putu u evroatlantske i evropske integracije. U Bruxellesu sam pokrenuo konkretne aktivnosti i jasno ukazao na to da je punopravno članstvo u NATO-u najbolja garancija sigurnosti za sve ljude. To je najbolje moguće naslijeđe koje možemo ostaviti našoj djeci i budućim generacijama.

Mi smo uvijek budni i oprezni, ali i svjesni da bitku za Bosnu i Hercegovinu moramo voditi u institucijama države i isključivo institucionalnim putem. Mi nećemo nikada pokleknuti! Jačat ćemo državne institucije i naše veze s Sjevernoatlantskim savezom. Snažit ćemo Oružane snage BiH. Čuvat ćemo državu Bosnu i Hercegovinu i nastavit ćemo evropski i euroatlantski put.

Živjela nepokoriva i junačka Bosna i Hercegovina!”

4 FOTO GALERIJA