Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michaelom Murphyjem

12.4.2024

Govoreći o sigurnosnoj i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, dr. Bećirović je istakao da organi vlasti iz bh. entiteta RS kontinuirano i sistematski napadaju na temeljne odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. On je rekao da se opasna antidejtonska i antiustavna politika ne smiju ignorirati i da svi moramo biti oprezni i svjesni ove opasnosti.

Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy je naglasio da bi bila velika greška krenuti u pravcu ugrožavanja nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Također, on je ponovio da bi svaki pokušaj otcjepljenja entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice predstavljao antidejtonsko djelovanje i da to SAD neće tolerirati. On je rekao da SAD neće stajati po strani u slučaju provođenja secesionističke politike organa vlasti bh. entiteta.

Ambasador Murphy je posebno ukazao na važnost nastavka reformi Oružanih snaga BiH, kako bi one efikasnije izvršavale svoje zakonske ciljeve i obaveze.

Tokom sastanka, dr. Bećirović je istakao da je savezništvo SAD-a i Bosne i Hercegovine neraskidivo i da trenutne okolnosti u Bosni i Hercegovini, regiji i Evropi zahtijevaju snažniji angažman SAD-a. Također, dr. Bećirović se zahvalio ambasadoru Murphyju i SAD-u na ogromnoj podršci multietničkoj Bosni i Hercegovini.

 

 

2 FOTO GALERIJA