Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović u Bruxellesu razgovarao s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom

8.4.2024

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović održao je sastanak s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u sjedištu najjače vojno-političke organizacije u svijetu.

Dr. Bećirović se zahvalio generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu na iskrenoj podršci Bosni i Hercegovini i njenom putu ka punopravnom članstvu u NATO i EU. Tokom sastanka u okviru službene posjete dr. Denisa Bećirovića sjedištu NATO-a u Bruxellesu, razgovarano je o euroatlantskom i evropskom putu Bosne i Hercegovine, te aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u našoj zemlji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović jasno je stavio do znanja da podržava proaktivno angažovanje NATO-a, uključujući i mjere odvraćanja, s ciljem preveniranja bilo kakvog narušavanja mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini. On je istakao da je važno da NATO kontinuirano sarađuje s Bosnom i Hercegovinom u smislu snaženja njenih institucija, demokratije i odbrambenih sposobnosti.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da vrata NATO-a ostaju otvorena i da pristupanje novih članica čini jačim Alijansu. On je naglasio da NATO i dalje čvrsto podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, i da će i dalje pružati punu podršku Bosni i Hercegovini na euroatlantskom putu.

Tokom razgovora, dr. Bećirović je naglasio važnost intenzivne saradnje kako bi se Bosna i Hercegovina prvenstveno sigurnosno, a potom i suštinski, integrirala u NATO. Istaknuto je da je Bosna i Hercegovina postigla konkretne rezultate na putu približavanja NATO-u. Između ostalog, državni organi vlasti su usvojili tri ANP-a (programa reformi BiH), koji su dostavljeni u Bruxelles. Također, Bosna i Hercegovina je prvi put pozvana da kontribuira u NATO snagama za odgovor, odnosno snagama visoke spremnosti, koje su sposobne da se brzo rasporede u kratkom roku.

Dr. Denis Bećirović je rekao da će Bosna i Hercegovina intenzivirati put prema punopravnom članstvu u NATO, a što je, uz članstvo u EU, glavni vanjskopolitički cilj naše zemlje. On je rekao da treba nastaviti s aktivnostima s ciljem da Bosna i Hercegovina što prije postane članica NATO-a.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je poručio da Bosna i Hercegovina pripada NATO-u osnovanom na temeljnim vrijednostima zemalja članica, a koje dijeli i naša zemlja, poput slobode, demokratskog uređenja, vladavine prava, međunarodne solidarnosti i odnosa kojima trebaju vladati mir i sigurnost. Osim sigurnosti i stabilnosti, članstvo u NATO-u će omogućiti i veće direktne strane investicije i otvaranje novih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini.

5 FOTO GALERIJA