Saopćenja

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sastala se danas u Banjoj Luci sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom

5.4.2024

Tokom sastanka, kojem je prisustvovao i ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir, konstatirano je da su odnosi Mađarske i Srpske odlični i prijateljski, a saradnja uspješna i veoma sadržajna.

Sagovornici su izrazili čvrstu opredijeljenost za daljnje jačanje veza kako u domenu privrede, tako i u svim drugim oblastima koje su od zajedničkog interesa. 

Ovom prilikom srpski član Predsjedništva BiH je zahvalila ministru Sijartu i Vladi Mađarske na konkretnoj i značajnoj podršci poljoprivrednicima u Srpskoj, kao i na spremnosti da se zajednički realiziraju mnogi drugi važni projekti u Republici Srpskoj. 

Na sastanku je istaknuto da je Mađarska jedan od najvećih zagovornika procesa evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana, te posebno naglašena važnost političkog razumijevanja koje ova zemlja iskazuje prema svima u BiH. 

Srpski član Predsjedništva BiH Cvijanović je tokom sastanka upoznala ministra Sijarta sa stavovima i pozicijom Republike Srpske u pogledu aktuelne političke situacije u BiH. 

Ona je ukazala na štetnost stranog intervencionizma i neophodnost intenziviranja političkog dijaloga domaćih lidera u  cilju stabilizacije političkih prilika i daljnjeg napretka na evropskom putu. 

Ovom prilikom je konstatirano da je dosljedno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavne pozicije različitih nivoa vlasti jedini put ka dugoročnom prosperitetu svih naroda u BiH.

 

 

 

2 FOTO GALERIJA