Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović primio je članicu Evropskog parlamenta iz Kluba zastupnika Zelenih/Evropskog slobodnog saveza Tineke Strik

4.4.2024

Iskazana je dobrodošlica članici Evropskog parlamenta Tineke Strik i zahvalnost za interesiranje, podršku i pomoć BiH na njenom evropskom putu, posebno za lični angažman u postizanju demokratskog razvoja i prosperiteta BiH na EU putu.

Također je istaknuta važnost poruka koje je dobila BiH, a tiču se poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

Razgovarano je daljnjim koracima u pregovaračkom procesu BiH s EU, a nakon što je BiH otvorila pristupne pregovore s EU, i  izraženo je očekivanje da Evropska komisija pristupi izradi screeninga na temelju kojeg se pravi pregovarački okvir, a sve u cilju što skorijeg održavanja prve međuvladine konferencije.

Kako je rečeno, odluka Evropskog vijeća je rezultat određenog napretka koji je BiH postigla u ispunjavanju uvjeta na reformskom putu ka EU.

Članica Evropskog parlamenta Tineke Strike je podržala daljnji napredak BiH i integraciju u EU, istaknuvši da je BiH dobila priliku da se pridruži porodici evropskih zemalja.

Uime članova Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i Željka Komšića sastanku su prisustvovali savjetnici Marko Milisav i Slaven Kovačević.

3 FOTO GALERIJA