Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović prisustvovao obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

2.4.2024

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović prisustvovao je obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu. Manifestaciju „Dođi da vidiš šta ja mogu”, organizirao je dječiji vrtić „More nade“ u partnerstvu s Centrom za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Vladimir Nazor“ u Sarajevu.

Dr. Bećirović je tom prilikom istakao da bosanskohercegovačko društvo mora biti znatno senzibilnije prema djeci u autističnom spektru. Djeca s autizmom mogu koristiti svoj puni potencijal ukoliko postoji rana podrška djetetu i porodici. Stoga, društvo u Bosni i Hercegovini mora sistemski uspostaviti podršku djeci s autizmom, od najranije dobi, dodao je dr. Bećirović.

Razvijene zemlje izgradile su efikasne sisteme inkluzije djece s autizmom i to su pravci u kojima treba usmjeravati i naše društvo. Bosna i Hercegovina bilježi značajan napredak na ovom polju, ali je neophodno da svi segmenti društva shvate ozbiljnost ovoga procesa i podrže efikasnu inkluziju djece u društvene tokove, prije svega u obrazovni proces. Moramo biti na raspolaganju i od pomoći djeci s autizmom i njihovim porodicama, zaključio je dr. Bećirović.

2 FOTO GALERIJA