Saopćenja

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je, na poziv zaposlenika dječijeg vrtića „More nade“ Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Vladimir Nazor“ u Sarajevu, prisustvovao obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

2.4.2024

Aktivnostima organizovanim tim povodom prisustvovali su roditelji i njihova djeca koja se godinama bore sa autizmom, kao i studenti Pedagoškog fakulteta u Sarajevu – Odsjek za edukaciju i rehabilitaciju.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je tokom razgovora sa roditeljima istakao važnost dugoročnog sistemskog rješenja problema s kojim se susreću roditelji djece sa autizmom. Istakao je da je autizam stanje koje zahtijeva razumijevanje, podršku i inkluziju. Aktivnostima poput današnjeg događaja potičemo svijest o potrebama osoba s autizmom, kazao je član PBiH Komšić.

Naglasio je važnost promovisanja inkluzivnog društva koje poštuje različitosti. Posebno je istakao neophodnost osiguravanja kontinuiranih i adekvatnih finansijskih sredstava kako bi se olakšalo roditeljima djece sa autizmom, kao i ustanovama koje brinu o njima. Na kraju je poručio da će nastaviti aktivnosti na stvaranju okruženja u kojem bi se svaka osoba osjećala uvaženo i koja bi bila podržana od cjelokupnog društva.

 

4 FOTO GALERIJA