Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao u Bruxellesu s predstavnicima udruženja bosanskohercegovačke dijaspore u Kraljevini Belgiji

27.3.2024

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je u Bruxellesu s građanima porijeklom iz Bosne i Hercegovine i predstavnicima udruženja bosanskohercegovačke dijaspore u Kraljevini Belgiji, Luxembourgu i Nizozemskoj. Radnom sastanku je prisustvovao i ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Belgiji i Velikom vojvodstvu Luxembourg Erol Avdović.

Dr. Bećirović je istakao da država Bosna i Hercegovina nastoji održati što čvršće veze sa svojim građanima u svijetu, prevashodno kroz njegovanje kulture i tradicije, ali i kroz sve značajnije poslovne investicije koje dolaze iz dijaspore. Naglasio je da se u svijetu posljednjih godina značajno povećao broj lobističkih grupa i organizacija koje djeluju u interesu države Bosne i Hercegovine. Kako bi se otvorila mogućnost boljeg povezivanja građana u dijaspori s domovinom, dr. Bećirović je pri svom kabinetu osnovao Globalnu mrežu bh. dijaspore. Članovi te mreže, na različite načine, daju značajan doprinos promociji države Bosne i Hercegovine u svijetu, kazao je Bećirović.

Tokom sastanka, dr. Bećirović je prenio utiske sa sastanaka s najvišim zvaničnicima Kraljevine Belgije, na kojim su domaćini kazali da građani Bosne i Hercegovine daju značajan doprinos belgijskom društvu, te da su jedna od najbolje integriranih zajednica. Prema informacijama kojima raspolaže Ambasada Bosne i Hercegovine u Kraljevini Belgiji, u ovoj zemlji živi više od 8.000 građana porijeklom iz naše zemlje.

Predstavnici udruženja bosanskohercegovačke dijaspore su upoznali dr. Bećirovića da su organizirani kroz niz udruženja i kulturnih, sportskih i obrazovnih klubova, objedinjenih u Bosanskohercegovačko-belgijsku asocijaciju (BHBA). Značajni napori se čine na uspostavi bosanskohercegovačkih dopunskih škola za izučavanje bosanskog jezika, tako da je nužno, u perspektivi, učiniti efikasnijim proces nabavke udžbenika za dopunsku nastavu.

Na kraju sastanka dr. Bećirović je pozvao pripadnike nove generacije građana Bosne i Hercegovine u dijaspori da se uključe i na svoj način pomognu domovini, prije svega kroz izgradnju jakih mostova s vršnjacima, organizacijama i institucijama u Bosni i Hercegovini. Nova generacija se treba uključiti u izgradnju domovine u kojoj će biti ugodno živjeti svima, zaključio je dr. Bećirović.