Saopćenja

U okviru zvanične posjete predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je u Bruxellesu s premijerom Kraljevine Belgije Alexanderom De Croom

26.3.2024

Riječ je o važnom sastanku, s obzirom da Kraljevina Belgija predsjedava Vijećem EU od 1.1.2024. do 30.6.2024. godine.

Dr. Bećirović je ukazao na važnost belgijskog šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem EU, te se zahvalio na konkretnoj podršci koju Kraljevina Belgija pruža Bosni i Hercegovini na putu ka evropskim integracijama. Posebno je istakao značaj otvaranja ambasade Kraljevine Belgije ui Sarajevu, kao i činjenicu da se ove godine obilježava 30 godina diplomatskih odnosa dvije države.   

Dr. Denis Bećirović je tokom razgovora ukazao na mogućnosti jačanja ekonomske saradnje dvije zemlje, kazavši da je postojeći nivo trgovinske razmjene dvije zemlje moguće unaprijediti. Bosna i Hercegovina je otvorena za belgijske investitore, tako da će rad novootvorene Privredne komore Belgije i Luxembourga u Bosni i Hercegovini dodatno doprinijeti uspostavljanju institucionalne saradnje, te povezivanju privrednika dvije države, istakao je dr. Bećirović.

Premijer De Croo je čestitao predsjedavajućem Predsjedništva BiH dr. Denisu Bećiroviću na otvaranju pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom. On je naglasio spremnost Kraljevine Belgije da podrži Bosnu i Hercegovinu u evropskim integracijskim procesima. U narednom periodu slijede važni zadaci pred Bosnom i Hercegovinom u smislu harmoniziranja s evropskim normama i standardima. Približavanje EU doprinijet će ekonomskom jačanju Bosne i Hercegovine i vladavini prava, zaključio je premijer De Croo.

 

2 FOTO GALERIJA