Saopćenja

Njegovo Veličanstvo kralj Belgijanaca Philippe u audijenciju je primio predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića, u okviru zvanične posjete Kraljevini Belgiji

25.3.2024

Riječ je o prvom susretu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH s kraljem Philippeom, koji je preuzeo prijestolje u julu 2013. godine.

Tokom srdačnog razgovora u kraljevskoj palati u Bruxellesu, na samom početku dr. Bećirović je izrazio zadovoljstvo što je do ove posjete došlo uoči obilježavanja trideset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Belgije, kao i četiri dana nakon Odluke Evropskog vijeća o otvaranja pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom.

Ocijenjeno je da između dvije zemlje postoje odlični diplomatski i politički odnosi, koje odlikuju visok stepen razumijevanja i međusobnog uvažavanja. U tom kontekstu pozdravljena je odluka Kraljevine Belgije da otvori ambasadu Kraljevine Belgije u Sarajevu, posebno u kontekstu važnih geostrateških dešavanja na evropskom kontinentu. Dr. Bećirović je istakao da će to doprinijeti dodatnom jačanju odnosa dvije zemlje na političkom i ekonomskom planu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović rekao je da Bosna i Hercegovina izuzetno cijeni principijelnu podršku Kraljevine Belgije nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. On se zahvalio kralju Philippeu na podršci koju Kraljevina Belgija pruža Bosni i Hercegovini na putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama, a što je potvrđeno i pozitivnom odlukom Evropskog vijeća o otvaranju pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom. Dr. Bećirović je istakao važnost belgijskog šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem EU, te zahvalio se na aktivnostima Kraljevine Belgije u prva tri mjeseca predsjedavanja.

Dr. Bećirović je pozvao kralja Philippea da ponovo posjeti Bosnu i Hercegovinu i naglasio da bi svim građanima i narodima u našoj zemlji bila čast da belgijskom kralju još jednom iskažu gostoprimstvo. Kralj Philippe je rekao da gaji posebne osjećaje prema Bosni i Hercegovini, i da se s radošću prisjeća posjeta Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Međugorju. Istakao je da s pažnjom prati dešavanja u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji, te da podržava evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine.

2 FOTO GALERIJA