Saopćenja

Saopćenje iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović

25.3.2024

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović razgovarala je danas sa potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije Tanjom Fajon.

Ovom prilikom, srpski član Predsjedništva BiH je izrazila zahvalnost za podršku Slovenije na evropskom putu BiH, kao i na zalaganju za otvaranje pregovora za članstvo u EU. Ona je istakla da je otvaranje pregovora dodatno ohrabrenje i podsticaj za osnaživanje dijaloga i dogovora svih relevantnih institucija u BiH i  domaćih političkih aktera, s ciljem nastavka provođenja reformskih procesa.  

Ministrica Fajon je tokom razgovora izrazila zadovoljstvo pomakom koji je BiH napravila otvorivši pregovore sa EU, kazavši da je to pozitivna poruka i podstrek za zajednički rad na ispunjavanju uslova i prioriteta na reformskom putu BiH. Kako je kazala, to je važan momenat za BiH, ali i za EU.

Fajon je ovom prilikom ponovila podršku Republike Slovenije reformskim i integracionim procesima u BiH, kao i spremnost za pružanje tehničke pomoći na ovom putu.

Sagovornice su tokom sastanka razgovarale i o daljim koracima u pregovaračkom procesu BiH sa EU, kao i o bilateralnim odnosima BiH i EU, za koje je ocijenjeno da su prijateljski i bez otvorenih pitanja, sa mogućnostima za njihovo dalje unapređenje.

2 FOTO GALERIJA