Saopćenja

Saopćenje iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović

25.3.2024

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović razgovarala je danas u Sarajevu sa ministricom za evropske poslove Kraljevine Švedske Jessikom Roswall o aktuelnim političkim i ekonomskim prilikama u zemlji i regiji, sa posebnim osvrtom na proces evropskih integracija.

Ovom prilikom, srpski član Predsjedništva BiH je pozdravila odluku o otpočinjanju pristupnih pregovora sa BiH, izrazivši zahvalnost Švedskoj na podršci iskazanoj na Summitu Evropskog vijeća.  

Ocijenila je da je rukovodstvo Evropske unije prepoznalo napredak i rezultate koje su institucije u BiH ostvarile na ispunjenju uslova, te istakla važnost što skorijeg usvajanja pregovaračkog okvira za BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH je ovom prilikom naglasila da pozitivna odluka predstavlja dodatni podstrek za nastavak reformskih procesa, te dodala da na evropskom putu BiH nema mjesta intervencijama koje su se dešavale u prošlosti od strane raznih visokih predstavnika, ističući kao posebno nedopustivo bilo kakvo nametanje od strane neizabranog stranca Christiana Schmitza. Ona je naglasila da je jedan od glavnih prioriteta u BiH u narednom periodu da se dijalogom i dogovorom domaćih političkih aktera i institucija na svim nivoima vlasti pokaže puni demokratski kapacitet, kako to inače EU i traži u svojim uslovima.

Ministrica Roswall je čestitala na otvaranju pregovora i pozvala na nastavak reformskog procesa u BiH. Izrazila je podršku procesu proširenja i istakla njegovu važnost i za samu Evropsku uniju, kao i za zemlje kandidate. Ponovila je da će Švedska, kao jedan od najvećih bilateralnih donatora, nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini i putem brojnih projekata u okviru razvojne saradnje.

Govoreći o bilateralnim odnosima dvije zemlje, sagovornice su saglasne da su prijateljski, sa zadovoljavajućom dinamikom političkog dijaloga, te su izrazile nadu da će doći do intenziviranja saradnje u narednom periodu.

 

 

2 FOTO GALERIJA