Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao u Bruxellesu s ministricom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Hadjom Lahbib

25.3.2024

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je u Bruxellesu s ministricom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Hadjom Lahbib u okviru zvanične posjete Kraljevini Belgiji.

Dr. Bećirović je kazao da su Bosna i Hercegovina i Kraljevina Belgija uspostavile prijateljske odnose na temelju obostranog uvažavanja, te da već pune tri decenije uspješno rješavaju sva otvorena pitanja. Kraljevina Belgija je važan partner na putu Bosne i Hercegovine ka evropskim i euroatlantskim integracijama. Stoga je imperativ da proces pregovora s Evropskom unijom započne upravo u vrijeme dok Kraljevina Belgija predsjedava Vijećem EU.

Govoreći o evropskom putu Bosne i Hercegovine i povjerenju koje joj je ukazano otvaranjem pregovora o pridruživanju, dr. Bećirović je istakao da Bosna i Hercegovina nastoji pomiriti unutrašnje nesuglasice i svoju politiku uskladiti s politikom EU. Dodao je da Bosna i Hercegovina prati i podržava realizaciju svih šest prioriteta belgijskog predsjedavanja Vijećem EU: odbranu principa demokratije i vladavine prava; digitalizaciju i tehnološku konkurentnost; zelenu tranziciju; jačanje socijalne i zdravstvene agende; zaštitu ljudi i granica i promoviranje globalne Evrope.

Ministrica Hadja Lahbib istakla je da Kraljevina Belgija vidi Bosnu i Hercegovinu kao važnog partnera na Zapadnom Balkanu. O tome govori intenzivna bilateralna saradnja, ponovno otvaranje Ambasade Kraljevine Belgije u Sarajevu, kao i otvaranje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine jedinog ureda na Zapadnom Balkanu, Privredne komore Kraljevine Belgije i Luxembourga.