Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović u zvaničnoj posjeti Kraljevini Belgiji

24.3.2024

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović boravit će u zvaničnoj posjeti Kraljevini Belgiji od 25. do 27.3 . 2024. godine. Riječ je o prvoj posjeti dr. Denisa Bećirovića inozemstvu u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Tokom audijencije u kraljevskoj palati u Briselu (Bruxelles) dr. Denis Bećirović razgovarat će s kraljem Belgijanaca Filipom (Philippe). Također, planirani su odvojeni susreti s premijerom Kraljevine Belgije Aleksandrom De Kroom (Alexander De Croo) i ministricom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Hadžom Labib (Hadja Lahbib).

Kraljevina Belgija predsjedava Vijećem EU od 1. 1. 2024. do 30. 6. 2024. godine. U programu u kojem su utvrđeni prioriteti i glavni smjerovi belgijskog predsjedavanja Vijećem EU u vezi s proširenjem navodi se, između ostalog, da će nastaviti s radom na proširenju, kao i da će  pratiti tekuće procese sa svim relevantnim zemljama, u skladu s postojećom metodologijom, pristupom zasnovanim na zaslugama i napretkom svakog kandidata u ispunjavanju kriterija za pristupanje EU.