Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom

19.3.2024

Dr. Bećirović je naglasio da je Bosna i Hercegovina napravila važan napredak u proteklih godinu dana i da očekuje da Evropsko vijeće 21. marta donese odluku o otvaranju pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom. Evropska komisija je već dala svoje pozitivno mišljenje i odluka Evropskog vijeća treba biti potvrda postignutog napretka.

Tokom sastanka razgovarano je o brojnim aktuelnim pitanjima u Bosni i Hercegovini i regiji. Dr. Bećirović je naglasio da je najava održavanja „Velikog vaskršnjeg sabora“ Srbije i bh. entiteta RS apsolutno neprihvatljiva u demokratskom i civiliziranom svijetu. Međunarodno pravo mora vrijediti jednako za sve države Zapadnog Balkana. Održavanje „Velikog vaskršnjeg sabora“ Srbije i jedne administrativno-teritorijalne jedinice koja se nalazi unutar nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine predstavljalo bi podrivanje temeljnih međunarodnih načela koja reguliraju odnose među državama članicama Ujedinjenih nacija, zaključio je Bećirović.

Schmidt je čestitao dr. Bećiroviću preuzimanje predsjedavanja Predsjedništvom BiH. Iznio je očekivanja Ureda visokog predstavnika da će Bosna i Hercegovina u narednim mjesecima načiniti važne korake ka evropskoj budućnosti. Tokom razgovora visoki predstavnik je naglasio da su državne granice Bosne i Hercegovine međunarodno priznate i zaštićene, te da ne može biti nikakvog spora o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Dodao je da se u godini održavanja lokalnih izbora značajan akcenat mora staviti na osiguranje demokratskog ambijenta. U tom smislu važno je da se osiguraju uslovi za fer i poštene izbore, rekao je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.