Saopćenja

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sastala se na marginama 11. Baku Global Foruma sa predsjednikom 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Dennisom Francisom

15.3.2024

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sastala se danas na marginama 11. Baku Global Foruma sa predsjednikom 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) Dennisom Francisom, kojeg je upoznala sa stavovima i pozicijom Republike Srpske u pogledu aktuelnih prilika u BiH.

Tokom razgovora, srpski član PBiH Cvijanović je istakla oprijedijeljenost institucija Republike Srpske i njenih predstavnika evoropskom putu, uz dosljedno poštovanje Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. Naglasila je da su dijalog i dogovor demokratski izabranih predstavnika naroda od suštinskog značaja za napredak BiH, te istakla da strani intervencionizam i nametanje odluka neizabranih predstavnika međunarodne zajednice nisu u skladu sa demokratskim principima i vladavinom prava i ne doprinose očuvanju političke i institucionalne stabilnosti BiH.

U pogledu saznanja o predstavljanju nove Rezolucije o Srebrenici, srpski član Predsjedništva BiH informisala je predsjednika 78. zasjedanja Generalne skupštine UN-a da Predsjedništvo BiH o ovom pitanju nije konsultovano, ističući da se bilo kakve aktivnosti te vrste smatraju unilateralnom akcijom.

Sagovornici su ovom prilikom razmijenili mišljenja i o drugim aktuelnim temama, te zajedničkim  pravcima djelovanja u cilju održivog napretka u zemlji i šire, kao i prevazilaženju globalnih izazova sa kojima se susreće savremeni svijet.