Saopćenja

Izjava člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića

15.3.2024

Povodom izjava pojedinih političara o izmještanju institucije visokog predstavnika nakon otvaranja pregovaračkog procesa, član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je poručio:

Izjave pojedinih političara o tome da „otvaranje pregovaračkog procesa u osnovi znači izmještanje institucije visokog predstavnika iz Bosne i Hercegovine“ nemaju nikakvo utemeljenje u Daytonskom mirovnom sporazumu. Riječ je o neodgovornim i antidejtonskim porukama s nesagledivo opasnim posljedicama za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regiji.

Daytonski mirovni sporazum nije švedski stol sa kojeg neki političari mogu uzimati šta žele i odbacivati ono što ne žele. To je međunarodni sporazum koji se mora integralno poštivati. Političare koji govore o zatvaranju OHR-a pozivam da svojim političkim saveznicima počnu govoriti da je vrijeme za zatvaranje i odustajanje od antidejtonske, antiustavne i separatističke politike.

Eurointegracijski put Bosne i Hercegovine, između ostalog, treba da rezultira političkom, ekonomskom i institucionalnom stabilizacijom bosanskohercegovačkog društva i države i razvojem civilnog društva. Otvaranjem pregovora s Evropskom unijom (EU) osnažuje se proces demokratizacije države Bosne i Hercegovine. Dakle, pregovarački procesi treba da rezultiraju stabilizacijom i osnaživanjem države Bosne i Hercegovine na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Da bi se zatvorio Ured visokog predstavnika u BiH nije dovoljno „započeti pregovore“, nego je potrebno ispuniti ranije utvrđene zahtjeve, odnosno potrebno je implementirati tzv. Program 5+2. Započinjanjem pregovaračkog procesa s EU, Bosna i Hercegovina nije automatski ispunila sve ranije prihvaćene zahtjeve sadržane u Programu 5+2, neophodne za zatvaranje Ureda visokog predstavnika. Stoga svako postupanje suprotno ranije prihvaćenom Programu 5+2 predstavlja odstupanje od principa pravne sigurnosti, čime se destabiliziraju bosanskohercegovačko društvo i država.

Pokušaji osporavanja i urušavanja institucije visokog predstavnika, kao i Ustavnog suda BiH, dio su detaljno osmišljenog plana čiji je krajnji cilj uklanjanje svih institucija zaduženih za očuvanje mira, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine. Tek kada se ispune ranije definirani uslovi neophodni za izmještanje, odnosno zatvaranje OHR-a, te kada Upravni odbor Vijeća za provedbu mira pozitivno procijeni situaciju u Bosni i Hercegovini, utemeljenu na punom poštivanju Daytonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, možemo govoriti o zatvaranju Ureda OHR-a u Bosni i Hercegovini, poručio je dr. Bećirović.