Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Republike Sjeverne Makedonije u Bosni i Hercegovini Jakupa Redžepija

14.3.2024

Razgovarano je o bilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije, za koje je rečeno da su vrlo dobri i prijateljski i bez otvorenih pitanja.

Rečeno je da dobroj bilateralnoj saradnji dvije zemlje svjedoči i činjenica da je u proteklom periodu realizovano niz susreta najviših i visokih zvaničnika, na bilateralnoj i multilateralnoj osnovi, te da treba nastaviti kontinuitet susreta na svim nivoima. Zaključeno je da iskušenja koje obje zemlje prolaze na svom evroatlantskom putu treba rješavati dijalogom, u interesu svih građana i sveukupnog napretka regije.

Razgovarano je o putu BiH ka EU i predstojećoj sjednici Evropskog vijeća, na kojoj se očekuje otvaranje pregovora o članstvu naše zemlje u Evropsku uniju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao da je vanjskopolitičko opredjeljenje BiH punopravno članstvo u EU i da je, uz razumijevanje unutrašnjih i vanjskih izazova s kojim se EU suočava, za BiH ključno zadržati fokus Evropske unije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izrazio je zahvalnost Republici Sjevernoj Makedoniji na snažnoj podršci integracijama BiH u EU i NATO savez.

Ambasador je istakao da Republika Sjeverna Makedonija snažno podržava napredovanje Bosne i Hercegovine ka putu u EU, a što će doprinijeti stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je poželio sretan i uspješan mandat ambasadoru Republike Sjeverne Makedonije u Bosni i Hercegovini Jakupu Redžepiju, koji je kazao da će tokom mandata biti angažovan na unapređenju bilateralne saradnje i osiguravanju prosperitetnije budućnosti naših država.

2 FOTO GALERIJA