Saopćenja

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović održao je sastanak s generalima Armije Republike Bosne i Hercegovine, tokom kojeg se razgovaralo o aktuelnoj situaciji, kao i o evropskim i euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine

7.3.2024

Sagovornici su zajednički istakli da niko ne bi trebao da potcjenjuje snagu legalnih organa države Bosne i Hercegovine i njenih patriota, kao i odlučnost da se čuvaju mir i nezavisnost države.

Na početku sastanka, generali Armije Republike Bosne i Hercegovine zahvalili su dr. Bećiroviću na prijemu u Predsjedništvu BiH i ukazali na važnost ovakve vrste razgovora.

Dr. Denis Bećirović je istakao važnu ulogu generala Armije Republike Bosne i Hercegovine u odbrani nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta punopravne članice Ujedinjenih nacija – države Bosne i Hercegovine. On je naglasio da se njihov doprinos i zasluge moraju valorizirati, a status boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata unaprijediti.

Tokom razgovora, istaknuta je važnost učvršćivanja mira, sigurnosti i stabilnosti u Bosni Hercegovini, kao preduslova za ostvarenje napretka države, kako u ekonomskoj, tako i drugim oblastima, uključujući i započete integracijske procese.

Generali Armije Republike Bosne i Hercegovine poručili su da Bosnu i Hercegovinu vide kao zemlju demokratije, ljudskih prava, mira, napretka i međusobnog uvažavanja. Sagovornici su se složili da je pored punopravnog članstva u EU, strateški interes Bosne i Hercegovine i članstvo u NATO savezu.

Generali Armije Republike Bosne i Hercegovine dali su punu podršku političkom i diplomatskom djelovanju člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića, prevashodno na vanjskopolitičkim aktivnostima s ciljem zaštite nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine. Također, iskazali su spremnost da svojim znanjem i iskustvom pruže savjetodavnu podršku o pitanjima važnim za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine.

 

4 FOTO GALERIJA