Saopćenja

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Švicarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini Danielom Hunnom o evropskom putu Bosne i Hercegovine, aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji i regiji, te odnosima dvije države

7.3.2024

Dr. Bećirović je izrazio nadu da će Evropsko vijeće 21. marta 2024. godine donijeti odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom, što bi dodatno uticalo na provedbu suštinskih reformi u našoj zemlji. On je rekao kako je to važno za sve građane i narode u Bosni i Hercegovini, ali i dalju saradnju sa svim zemljama u Evropi i regiji.

Ambasador Švicarske Konfederacije Daniel Hunn je naglasio da Švicarska Konfederacija podržava Bosnu i Hercegovinu na putu ka EU, reformske procese u našoj zemlji, politički, ekonomski i socijalni razvoj u Bosni i Hercegovini što je potvrđeno i programima razvojne saradnje.

Tokom razgovora, dr. Bećirović je zahvalio na angažmanu Švicarske Konfederacije kroz Strategiju saradnje s Bosnom i Hercegovinom, s obzirom na to da Švicarska Konfederacija, iako nije članica EU, podržava našu zemlju na putu ka EU integracijama i kroz ciljanu metodologiju razvojne pomoći u oblasti javne uprave, zdravstva, ekonomije i zapošljavanja. 

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i ambasador Švicarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini Daniel Hunn konstatirali su da su odnosi dvije zemlje tradicionalno vrlo dobri i prijateljski.

Švicarska Konfederacije, koja je podržala ekonomski i socijalni razvoj Bosne i Hercegovine, jedan je od najvećih donatora u našoj zemlji u proteklom periodu (od 1996. godine uložila je preko 1,2 milijarde KM).