Saopćenja

Izjava člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića povodom sinoćnjeg sastanka u Predsjedništvu BiH s ministricom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalenom Baerbock

5.3.2024

“Sinoć sam iskazao dobrodošlicu uvaženoj njemačkoj ministrici Annaleni Baerbock, istakavši da je njena posjeta izuzetno važna i da je to još jedan pokazatelj snažne podrške Savezne Republike Njemačke državi Bosni i Hercegovini.

Između ostalog, rekao sam da Bosna i Hercegovina ima definirane vanjskopolitičke ciljeve – članstvo u EU i NATO-u. U tom smislu, bilo bi važno da Evropsko vijeće ovog mjeseca usvoji odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Donošenje odluke o otpočinjanju pregovora bilo bi stimulativno za Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka članstvu u EU, ali i veliko ohrabrenje za građane naše države.

Ministricu Baerbock detaljno sam informirao i o antidejtonskim i antiustavnim aktivnostima čelnika bh. entiteta RS. Sve dok ugrožavaju mir i državu Bosnu i Hercegovinu važno je da imamo čvrstu saradnju međunarodne zajednice i domaćih organa vlasti u zaustavljanju separatističke politike.

Tokom razgovora, ukazao sam na bliske i svestrane ekonomske, političke, kulturne i druge veze Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke. Naglasio sam da je Savezna Republika Njemačka jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine i da je posljednjih godina zabilježen dodatni rast robne razmjene između dvije države.

Veoma je važno da je ministrica vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalena Baerbock čvrsto i bezrezervno podržala nezavisnost i suverenitet Bosne i Hercegovine, ukazujući na pogubnost politike koja zagovara promjene državnih granica u Evropi. Posebno treba naglasiti da je ministrica Baerbock izuzetno dobro upoznata s prilikama u našoj državi i da je jasno markirala političare koji ne djeluju u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom”.