Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je akreditivno pismo novoimenovane ambasadorice Republike Latvije za Bosnu i Hercegovinu Elite Kuzme

21.2.2024

Bosna i Hercegovina i Latvija skoro 30 godina njeguju dobre biltaralne i prijateljske odnose, uz dosta potencijala za njihovo unapređenje, rečeno je na ceremoniji predaje akreditivnog pisma ambasadorice Latvije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izrazio je zahvalnost Latviji na snažnoj podršci integracijama naše zemlje u Evropsku uniju, te cjelokupnoj podršci ove zemlje evroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je o pozitivnom toku ispunjavanja zahtjeva koji su stavljeni pred Bosnu i Hercegovinu, a pred sjednicu Evropskog vijeća u martu mjesecu, na kojoj se očekuje otvaranje pregovora o članstvu naše zemlje u Evropsku uniju.

Ambasadorica Latvije istaknula je da Latvija daje punu podršku integracijama Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i spremna je podijeliti svoja iskustva na putu učlanjenja u zajednicu evropskih zemalja.

Tokom susreta razgovarano je o potrebi intenziviranja, kako bilateralnih odnosa u oblastima ekonomije, obrazovanja, kulture i turizma, tako i odnosa na multilateralnom nivou.

Ovom prilikom, predsjedavajući Komšić zamolio je za podršku Republike Latvije kandidaturi Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropsko socijalno i ekonomsko vijeće UN-a za period 2025-2027, prilikom glasanja koje će biti održano u junu tekuće godine godine u New Yorku.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poželio je uspješan mandat novoimenovanoj ambasadorici Republike Latvije za  Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Pragu Eliti Kuzmi.

2 FOTO GALERIJA