Saopćenja

U okviru Minhenske sigurnosne konferencije, član Predsjedništva BiH, dr. Denis Bećirović razgovarao je s predsjedavajućom Komiteta za vanjske poslove Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) i zastupnicom u Parlamentu UK Aliciom Kearns

17.2.2024

Tokom srdačnog i prijateljskog razgovora, dr. Bećirović je zahvalio na kontinuiranom angažmanu UK i podršci evropskim i evroatlantskim integracijskim procesima Bosne i Hercegovine, kao i zastupnici Kearns na njenom ličnom angažmanu i predanosti pružanju podrške demokratiji, sigurnosti i prosperitetu u Bosni i Hercegovini.

Tokom susreta na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji predsjedavajuća Komiteta za vanjske poslove Parlamenta UK Alicia Kearns je naglasila da njena zemlja pojačava podršku Bosni i Hercegovini, a posebno kada je riječ o zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta i jačanju sposobnosti suprotstavljanja sigurnosnim prijetnjama.

Ukazano je na važnost brojnih rasprava o situaciji u Bosni i Hercegovini u oba doma UK parlamenta, gdje su posebno aktivni Svepartijska grupa za BiH u UK parlamentu (All-Party Group) i Komitet za vanjske poslove, kojima je na čelu zastupnica Kearns.

Svepartijska grupa za BiH (All-party Group) djeluje u aktuelnom sazivu UK parlamenta od sredine jula 2020. godine i čine je članovi oba doma, a dolaze iz tri glavne političke opcije: laburista, konzervativaca i liberalnih demokrata. Alicia Kearns je predsjedavajuća Svepartijske grupe za BiH.

2 FOTO GALERIJA