Saopćenja

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je u okviru Minhenske sigurnosne konferencije razgovarao sa specijalnim izaslanikom premijera Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) za Zapadni Balkan lordom Stuartom Peachom

17.2.2024

Konstatirano je da je interes i Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva puno poštovanje Daytonskog mirovnog sporazuma. Dr. Bećirović je rekao da je u vrijeme antidejtonskog djelovanja organa bh. entiteta RS od izuzetne važnosti da UK čvrsto stoji uz Bosnu i Hercegovinu i njene građane. UK ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu, jer je riječ o državi koja je jedan od svjedoka Daytonskog mirovnog sporazuma.

Tokom prijateljskog razgovora, lord Stuart Peach je istakao da UK snažno podržava evroatlantski put Bosne i Hercegovine. On je rekao da UK ostaje saveznik Bosne i Hercegovine i iskreno posvećen demokratskoj i multietničkoj Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je naglasio da je od ogromnog značaja za Bosnu i Hercegovinu da dobije odluku o otvaranju pristupnih pregovora na predstojećem sastanku Evropskog vijeća.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović podsjetio je i na razgovor s premijerom UK Rishijem Sunakom prošle godine u Londonu i ukazao na važnost njegove jasne poruke da UK snažno podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. 

3 FOTO GALERIJA