Saopćenja

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao sa članovima Ureda za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća

22.12.2023

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je sa predstavnicima Ureda za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća, koji su doputovali u Sarajevo iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, sa Kosova, iz Sjeverne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Dr. Bećirović je tokom razgovora istakao da je susret bošnjačkih vijeća u Sarajevu važan i konkretan korak u procesu njihovog međusobnog povezivanja i uspostavljanja čvrste saradnje sa organizacijama civilnog društva u domovini. Dr. Bećirović je upoznao goste da je u okviru njegovog kabineta počela djelovati Globalna mreža bh. dijaspore, s ciljem povezivanja građana Bosne i Hercegovine u iseljeništvu.

Gosti su informirali Bećirovića da će u narednim danima razmatrati važna pitanja o statusu Bošnjaka u zemljama u kojima trenutno borave. Planirano je i usvajanje strateških dokumenata i obilježja bošnjačkog naroda, a bit će razmatrano čvršće povezivanje i saradnja sa maticom.

Delegaciju Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća činili su:  Suljo Mustafić, predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, predsjedavajući Ureda; mr. sc. Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Bosne i Hercegovine, izvršni sekretar Ureda; ak. prof. dr. Hasnija Tuna Muratagić, predsjednica Upravnog odbora VKBI BiH; Mirsad Rastoder, predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori; prof. dr. Misala Pramenković, predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji; dr. sc. Fuad Baćićanin, predsjednik Izvršnog odbora BNV u Srbiji; Kadro Kulašin, predsjednik Koordinacije županijskih vijeća, Vijeća grada Zagreba i predstavnika za županije bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj; Dževad Hot, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Sjevernoj Makedoniji; akademik Fehim Husković, potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sjeverne Makedonije; Eldin Kajević, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (SAD i Kanada); Agim Ferati, član Konsultativnog vijeća iz reda bošnjačkog naroda zajednica pri Uredu predsjednika Kosova; mr. sc. Edhem Bičakčić, predsjednik Organizacionog odbora Ureda za koordinaciju za organiziranje i koordinaciju Konferencije bošnjačkih organizacija, ustanova i institucija – Sarajevo 2024. godine; emeritus prof. dr. Enver Imamović, predsjednik Odbora za izradu Rezolucije o simbolima Bošnjaka Ureda za koordinaciju i akademik prof. dr. Dževad Jahić, predsjednik Odbora za bosanski jezik i književnost Ureda za koordinaciju.

 

 

6 FOTO GALERIJA