Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao sa šefom Delegacije EU Johannom Sattlerom i ambasadorima zemalja EU

16.4.2020

Tokom razgovora obavljenog putem video-konferencije, razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa i mjerama koje se preduzimaju s ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica.

Ambasadori EU zajednički su ocijenili da je odgovor Bosne i Hercegovine na pandemiju koronavirusa izuzetno dobar, te da može poslužiti kao primjer drugim zemljama. Pohvaljeni su napori institucija, kao i odnos građana Bosne i Hercegovine prema poštovanju donesenih mjera.

Potcrtana je potreba da se na državnom nivou poboljša koordinacija, kroz posebna tijela koja će biti zadužena za zdravstveni sektor i ekonomiju, kako bi mjere bilo još efikasnije.

Zajednički je ocijenjeno da sva pomoć koja stiže u Bosnu i Hercegovinu treba da bude usmjerena na državni nivo, odnosno Vijeće ministara BiH.

Predsjedavajući Džaferović je istaknuo da su podrška i pomoć koju Evropska unija pruža Bosni i Hercegovini najveće i najznačajnije. Naglasio je poseban značaj odluke da se Bosni i Hercegovini omogući učešće u sistemu javnih nabavki EU, kako bi lakše došla do neophodne medicinske opreme.

Ambasadori država EU koje su najviše pogođene pandemijom zahvalili su predsjedavajućem Džaferoviću na pismima podrške koje je uputio čelnim ljudima njihovih zemalja.

 

2 FOTO GALERIJA