Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio pismo predsjednika Narodne Republike Kine Xija Jinpinga

9.4.2020

Predsjedavajući Džaferović je u pismu obaviješten o tome da je Narodna Republika Kina pružila donaciju medicinskog materijala Bosni i Hercegovini, te je spremna da nastavi pružati pomoć BiH u okviru svog kapaciteta.

„Poštovani gospodine predsjedavajući Predsjedništva,

Primljeno je Vaše pismo. Hvala Vam na pozitivnoj ocjeni kineskih napora i saradnje sa međunarodnom zajednicom u borbi protiv epidemije COVID-19. Trenutno epidemija se širi po cijelom svijetu dok broj novopotvrđenih slučajeva zaraze u BiH kontinuirano raste. Dozvolite mi da, u ime kineske vlade i kineskog naroda, izrazim duboko saosjećanje vlastima i narodima BiH.

Čovječanstvo se zajedno suočava sa izazovima sigurnosti javnog zdravstva. Kineska strana je spremna da jača saradnju u borbi protiv epidemije sa svim zemljama, uključujući BiH, pridržavajući se koncepta zajednice zajedničke budućnosti čovječanstva. Kineska strana je pružila donaciju medicinskog materijala Vašoj cijenjenoj zemlji, otvorila prikladan kanal za BiH za komercijalnu nabavku sredstava u Kini, te je spremna da nastavi pružati pomoć BiH u okviru svog kapaciteta, razmjenjuje iskustva i praksu na prevenciji, kontroli i dijagnozi, kao i tretmanu, te čvrsto podržava uložene napore vlasti i naroda BiH za borbu protiv epidemije. Ove godine se bilježi 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa Kine i BiH. Vjerujem da će tradicionalno prijateljstvo naših dviju zemalja biti produbljeno kroz saradnju u borbi protiv epidemije. Pridajem veliku važnost razvoju odnosa između Kine i BiH i spreman sam da, zajedno sa Vama, ulažem napore u neprekidno unapređenje bilateralnih odnosa, donoseći blagostanje dvjema zemljama i narodima.

Ovom prilikom Vam upućujem dobre želje“.