Saopćenja

Predsjedništvo BiH se sastalo sa predsjednikom Republike Albanije Bajramom Begajem

22.10.2024

Članovi Predsjedništva BiH su poželjeli dobrodošlicu predsjedniku Republike Albanije Bajramu Begaju, koji je izrazio zadovoljstvo zvaničnom posjetom Bosni i Hercegovini.

Razgovarano je o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Albanije, za koje je rečeno da su dobri i prijateljski, te bez otvorenih pitanja.

Teme susreta su bile aktuelna situacija u obje zemlje, regionalna saradnja i integracije u EU. Rečeno je da dvije zemlje povezuju dobra regionalna saradnja i istovjetan vanjskopolitički cilj za članstvo u EU.

Izražen je interes za jačanje bilateralne ekonomske saradnje, te saradnje u područjima poljoprivrede, turizma i obrazovanja.

Naglašeno je očekivanje da će ponovnim otvaranjem ambasada BiH i Albanije saradnja dvije zemlje biti podignuta na još veći nivo, naročito na ekonomskom planu.

U razgovoru je izražen interes za otvaranje redovne avionske linije Sarajevo - Tirana, te bolje infrastrukturne povezanosti, što bi bio dodatni podsticaj ekonomskom i regionalnom povezivanju dvije zemlje.

Posebno je istaknut značaj regionalne saradnje i unapređenja dobrosusjedskih odnosa, te političkog dijaloga u regiji, kao važnim preduslovima za ekonomski prosperitet zemalja zapadnog Balkana. 

15 FOTO GALERIJA