Saopćenja

Predsjedništvo BiH se sastalo sa predsjednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim

16.10.2024

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zadovoljstvo posjetom predsjednika Republike Bugarske Rumena Radeva, te kazali da su odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Bugarske, aktuelnoj situaciji i reformskim procesima u BiH, regionalnoj saradnji te napretku naše zemlje na evropskom putu.

Iskazana je zahvalnost Bugarskoj za kontinuiranu podršku na putu ka EU i naglašena je  opredijeljenost BiH za postizanje punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

Posebna pažnja tokom razgovora posvećenа je unapređenju ekonomske saradnje i prednostima investiranja u BiH. Razgovarano je o jačanju ekonomske saradnje s posebnim osvrtom na oblasti energetike, turizma, nauke i kulture, te infrastrukturnim projektima kao važnoj poveznici jačanja bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Predsjednik Bugarske Radev je izrazio duboko žaljenje i saučešće porodicama nastradalih u elementarnim nepogodama koje su zadesile našu zemlju i spremost za pomoć u sanaciji štete putem nadležnih institucija Bugarske i kroz mehanizam EU.

Kazao da je njegova današnja posjeta potvrda podrške Bugarske Bosni i Hercegovini, te izrazio nadu u razvijanje saradnje na obostrani interes dvije zemlje i spremnost za realizaciju konkretnih strateških projekata, osobito na ekonomskom planu. Pozvao je na proširenje saradnje i razmjene na obrazovnom planu.

Naglašeno je da će saradnju dvije prijateljske države dodatno unaprijediti i povezivanje poslovnih ljudi kroz poslovni forum te potpisivanje relevantnih sporazuma koje će osigurati intenziviranje poslovne saradnje i trgovinsku razmjenu.

13 FOTO GALERIJA