Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović primio ministra vanjskih poslova Češke Republike Jana Lipavskog

10.10.2024

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je poželio dobrodošlicu ministru Lipavskom, ocijenivši da će ova posjeta dati značajan doprinos razvoju ukupnih odnosa Bosne i Hercegovine i Češke Republike.

Ministar Lipavský je izrazio zahvalnost na susretu i uputio saučešće povodom tragičnih gubitaka ljudskih života izazvanim razornim poplavama u Bosni i Hercegovini. Informisao je predsjedavajućeg dr. Bećirovića o novčanoj pomoći Češke Republike Bosni i Herecgovini u iznosu od 40.000 eura za sanaciju materijalne štete nastale prirodnim nepogodama.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je zahvalio ministru Lipavskom na pomoći i kontinuiranoj podršci Češke Republike i tradicionalno prijateljskom odnosu i saradnji. Ocijenio je da Bosna i Hercegovina i Republika Češka imaju visok stepen saglasnosti o ključnim pitanjima.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo pozitivnim trendom razvoja bilateralne saradnje, naročito na ekonomskom planu, gdje se bilježi rast robne razmjene u odnosu na prethodni period. Naglašen je obostrani interes i namjera da se saradnja nastavi i dodatno ojača u svim oblastima od zajedničkog interesa. Također, pozdravljeno je intenziviranje posjeta na najvišem nivou.

Predsjedavajući dr. Bećirović je zahvalio na projektima razvojne saradnje koje Češka Republika realizuje u Bosni i Hercegovini, na pomoći studentima iz Bosne i Hercegovine koji studiraju u Češkoj Republici, te iskazao zadovoljstvo uspješnom kulturnom saradnjom glavnih gradova dvije prijateljske zemlje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Bećirović je upoznao ministra Lipavskog o značajnom napretku na putu ka članstvu u Evropskoj uniji koji je Bosna i Hercegovina postigla u prethodne dvije godine. Ovom prilikom, istakao je neupitnu posvećenost Bosne i Hercegovine realizaciji glavnih vanjskopolitičkih ciljeva zemlje. U tom kontekstu, izrazio je zahvalnost Češkoj Republici na dosljednoj podršci Bosni i Hercegovini.

U ime članova Predsjedništva BiH, sastanku su prisustvovali savjetnici Mario Đuragić i Sifet Podžić.

5 FOTO GALERIJA