Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) Philemonom Yangom, u sjedištu UN-a u New Yorku

27.9.2024

Dr. Bećirović je pozvao predsjednika Generalne skupštine UN-a da prisustvuje obilježavanju 30. godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice. Istinu o genocidima u Srebrenici i Ruandi moramo čuvati ne samo zbog prošlosti, već i budućnosti.

Dr. Bećirović je izrazio zahvalnost i bivšem predsjedniku Generalne skupštine UN-a Dennisu Francisu, tokom čijeg predsjedavanja je usvojena Rezolucija o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. Također, on je istaknuo da se usvajanjem Rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a ukazalo na globalnu važnost prevencije genocida, te je naglasio da je bitno upozoravati na posljedice koje mogu imati govor mržnje i negiranje pravosnažnih presuda sudova UN-a.

Predsjedavajući Bećirović rekao je da je jedan od temeljnih ciljeva usvojene Rezolucije o Srebrenici izgradnja održivog mira i ohrabrivanje procesa pravde, istine i povjerenja u Bosni i Hercegovini i regiji Zapadnog Balkana. Istaknuto je da se institucionalnom zaštitom naslijeđa tribunala i sudova UN-a istovremeno štite civilizacijske vrijednosti i temeljni principi na kojima počiva UN.

Tokom razgovora dr. Bećirović je, između ostalog, rekao da Bosna i Hercegovina podržava aktivnosti i angažman UN-a na jačanju međunarodnog mira i sigurnosti, promociji i zaštiti ljudskih prava, postizanju održivog razvoja, uključujući provedbu Agende 2030, smanjenju siromaštva, prevenciji sukoba, kao i borbi protiv terorizma.

Također, dr. Bećirović je naglasio da Bosna i Hercegovina aktivno i direktno doprinosi mirovnim misijama, jednoj od najvidljivijih komponenti UN-a.