Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović primio akreditivno pismo novoimenovane ambasadorice Novog Zelanda za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Rimu Jacqueline Anne Frizelle

6.9.2024

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović konstantovao je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Novog Zelanda dobri i prijateljski. Naglašeno je da dvije države dijele iste vrijednosti kada je u pitanju zaštita ljudskih prava i sloboda, poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava i očuvanja održivog mira i sigurnosti u svijetu. U tom kontekstu, predsjedavajući dr. Bećirović je zahvalio Vladi Novog Zelanda na podršci Bosni i Hercegovini u Ujedinjenim nacijama.

Izražena je obostrana namjera za daljim unapređenjem političkih odnosa i jačanje saradnje na svim poljima od zajedničkog interesa između dvije prijateljske države.

Novoimenovana ambasadorica Jacqueline Anne Frizelle je naglasila da Novi Zeland ostaje posvećen razvoju prijateljskih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom i podršci evropskom i evroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

Na kraju ceremonije, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović poželio je uspješnu misiju novoimenovanoj ambasadorici Novog Zelanda za Bosnu i Hercegovinu Jacqueline Anne Frizelle.

6 FOTO GALERIJA